Thursday, May 17, 2012

Poem for Palestine




Gazan War Child

I'm a Palestinian child. I live in Gaza
But that is not really my full definition
It doesn’t say much
So let me start again and explain my dilemma

I am a Palestinian war child living in occupied Gaza
Yes, much better. But it's still missing some detail

I am a paralyzed Palestinian war child living in occupied, besieged Gaza
That doesn’t cover a simple part of the matter!

I am a paralyzed, disfigured, Palestinian war child living in occupied, besieged, oppressed Gaza
Oh Dear, my vocabulary has become too weak. I haven't been to school ever since it happened.
If I only had a dictionary, I see all the other kids carrying one.

They say it has all the words you can think of! At least that's what my neighbor told me
You probably know my neighbor. He's the clean, dressy, smart kid every mother would fall in love with.
He passes by me every morning with a friendly grin on his face
He Lent me his dictionary once to look into
Oh, was i impressed by the number of words in that thick book.
I got so excited flipping page after the other

He looked down on me with both compassion and surprise
He asked, "Haven't you ever seen a dictionary before?"
My face reddened with shame and replied in a soft voice "No, I haven't"
He smiled at me with that sweet pleasant face I was used to seeing every morning
Then he added "Would you like to keep it?"
My eyes widened, and my face glowed with delight

"I'd Love to! Can you help me look for the word (Palestinian) in it?"
I could tell from his features that he was shocked by my request
He answered, "Waseem, I don't believe they have that word in the dictionary."
Now it was my turn for shock to take over my features
"But... But … You mean there is no (Palestinian) in there"?

Somehow, my impression towards that book I had gone through savagely a while ago turned into disgust.
I threw it away. I couldn't bear the level of denial directed to me from a silly book.
Between the folds of that massive book, I couldn't find the word that describes me the best
Therefore, I will use my own words to tell my tragic story:

I am a Palestinian war child
In case you don’t know what Palestinian means
It means when they write about us in newspapers
All you do is toss them in your trash piled

It's when every kid in the world has his protected rights
While you are left out neglected on the sidelines, unrecognized
It's when children like me get cruelly killed
And the world still can't tell whether we're terrorists or terrorized

I am a Palestinian war child, and I live in Gaza
Do you know what "Gaza" means?
It means a place where heroes like me come from
It means kids like me becoming grown-ups by the age of seven,
Becoming men by ten, and warriors by eleven

I am a Gazan War Child
Are you aware of the word "CHILD"
I look at other children in different parts of the world
They hold crayons and coloring books while I hold a sword
They'd be learning to count on these colorful counters
While I am playing with my own life counter

I am a Gazan war child
Do you know the meaning of war?
It means the loss of family members, the loss of friends
It means amputating one of your limbs or both, it depends
It means deformation by raining acid and phosphorus bombs
It means watching people getting butchered in the middle of the pogrom
It means torn down houses, mosques and schools
It means having to surrender to the Jungle rules
It means me seeing the world in black and white
Like history repeating itself in front of my eyes

I am a Palestinian war child
This is my story
And this is my only dictionary

-Caitlin Alq

Tuesday, April 17, 2012

Ummi :)


Bismillah.
Setelah beberapa kurun tak apdet belog,
malam ni ada something yang trigger aku untuk menaip.

Aku tak tido lagi,
tetibe umi bangun nak pegi toilet,
keluar toilet ummi randomly cakap,

"ummi nak berenti keje la, tak larat la"

Ayat tu terngiang-ngiang kat kepala otak aku.

Aku sebenarnye memang bukan macam tipikal budak universiti
yang dah fikir lepas grad
untuk course something-something,
nak kerja besar-besar, nak jawatan tinggi-tinggi,
yang suit dengan course diorang,
nak duit banyak,
NO,
with capital letters N and O.

Aku nak buat benda yang aku suka, yang aku seronok.
Yang aku rasa aku boleh cope with it tanpa rasa beban ke apa.
Dan aku tak kesah aku kene struggle belajar sekarang ke apa,
last-last benda tu bukan guna untuk profesion aku,
sebab bagi aku belajar itu fun,
dan itu untuk ilmu.
Tade hal.
Walaupun kadang-kadang ada la aku merungut, mengarut, mengurut.
Yeah, I'm human for your information.

Aku nak jadi housewife yang kerja dari rumah.
Kerja yang seronok macam buat buku kanak-kanak ke,
buat craft ke, menjahit ke, buat kuih ke, wahaha, ok serius tak kelaka! haha kelakar la jugak.

Tak pun jadi cikgu sekolah rendah ajar Pendidikan Seni ke, ape2 je la.

Tak pun bukak tadika.

Tapi....
bila umi cakap macam tu...

Aku rasa aku macam kene tukar mind setting aku la..
kene belajar rajin-rajin, sungguh-sungguh,
untuk tolong ummi kerana Allah,
cuba carik kerja yang stability nye terjamin.
Yang aku boleh bantu ummi financially so that ummi tapayah nak letih-letih lagi.

YES, INSHAALLAH I WILL.

Berkorban untuk ummi,
apa lagi yang boleh aku buat?
Itu adalah priority!

So ummi, InshaAllah. Orang akan cuba sedaya upaya orang.
Kan ummi selalu kata, ramai anak-anak pandai tabur janji je,
pastu nanti tak buat pun.
Pastu orang pun membebel kata apasal la ummi ni pessimistic sangat,
padahal orang pun rasa camtu gak sebenarnye, hak hak.

Tapi ummi, InshaAllah, orang akan cuba!
InshaAllah,
orang janji orang akan cuba!

Ummi jangan putus harap dengan orang tau,
percaya kat orang!

Sayang ummi!

Ummi pun ada kata orang ni heartless,
InshaAllah, orang akan cuba berubah,
untuk jadi lagi berperasaan, hehehe, geli la pulak ayat.

Sayang ummi kerana Allah!

Ummi sabar jap eh, orang akan tolong ummi.
InshaAllah.

Nah dedication khas untuk ummi:



Walaupun aku tahu ummi cakap je macam tu,
padahal ummi ni bukan jenis senang give up,
ummi kan kuat!
InshaAllah ummi,
I'll support you till my last breath, InshaAllah!
I'll love you till my last breath, InshaAllah!

May Allah bless us.


Wahai manusia! Sesungguhnya engkau sentiasa berpenat-lelah (menjalankan keadaan hidupmu) dengan sedaya upayamu hinggalah (semasa engkau) kembali kepada Tuhanmu, kemudian engkau tetap menemui balasan apa yang engkau telah usahakan itu (tercatit semuanya) (6)

Kemudian sesiapa yang diberi menerima surat amalnya dengan tangan kanannya (7)

Maka ia akan dihisab dengan cara yang mudah dan ringan (8)

(Surah Al-'Inshiqaq)


InshaAllah ummi, semua penat lelah ummi,
kat dunia yang ape je lah sangat ni banding dengan akhirat,
InshaAllah berbaloi!

Ummi akan terima buku amal penat lelah umi dengan tangan kanan,
dan ummi lah antara mereka yang akan dihisab
dengan cara mudah dan ringan!

Amin :))



Tuesday, October 25, 2011

Ujian



"Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan hartabenda) dan serangan penyakit, serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah?" Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada agama Allah)."

(Al-Baqarah:214)

Adakah?

Saturday, May 7, 2011

Hari-hari Hari Ibu!


Salam w.b.t.

Rasa-rasanya, dah nearly 21 years aku hidup,
atas rahmat Allah, yang memberi kewujudan kepada aku,
atas ehsan ummi dan abah,
dan atas kasih dan sayang ummi membela, menjaga, memelihara,
aku sampai ke tahap ni.

Sepanjang aku hidup ni la kan,
seriusli, aku tak penah lalu fasa kurus yang sejati.
Kurus ala-ala penah la, tapi tu pun takde nak lama mana,
ngehehe.
So, what's the reason tetibe bangkitnye isu perkauman (?) kurus tak kurus ni?
Tade lah, nak kata, aku telah dijaga dengan baik dan sempurna!
Bukan setakat cukup malah terlebih lagi makan dan kasih sayang! Hehe.
TQ Ummi!!

Sepanjang aku membesar, memang aku dididik dan dihantar ke sekolah Islam saje,
start tadika, masuk sekolah rendah, sekolah menengah, termasuklah Uni,
semuanye ada base Islam.
So, what's the reason aku bangkitkan isu ni?
Sebab nak kata aku telah dididik dengan baik dan sempurna!!
Sekarang ni kalau ada apa-apa flaws yang kau nampak dekat aku, salahkan diri aku sendiri,
sebab ummi dah bagi yang terbaik dekat aku,
antara aku nak ikut atau tak je! Kan Nadiah?
TQ Ummi!

Kau tau tak aku paling cuak kalau fikir pasal kawen dan aku ada anak sendiri,
seriusli, paling takut fikir aku jadi seorang mak,
sebab apa?
Sebab orang kata, anak akan jadi 2x ganda dashat daripada mak,
kan what goes around comes around,
ah cuak la kalau perangai anak aku terok daripada aku!
So, what's the reason aku bangkitkan isu ni?
Sebab nak kata umi tak penah nak pike pun nak tikam aku pakai lidi sate ke, flush aku dalam
bowl jamban ke time kecik, dan baling bola bowling kat kepala aku sampai retak pastu ada pendarahan pastu matilah aku ke,
disebabkan perangai aku yang Ya Rabbana ni!
TQ Ummi!

Kalau aku catatlah segala kesalahan aku, segala benda yang aku buat yang mengecikkan hati umi, segala penyusahan yang menyusahkan umi,
aku sure lah,
buku yang guna untuk catat tu, setebal buku telepon
dan jumlah nye pulak, memang gondollah pokok kat malaysia sebab nak buat kertas.
Tak tahu nak cakaplah kan, betapa banyak dosa aku kat umi.
Kalau guna pen pulak, dakwat dia tu, 880 kolam saiz olimpik pun tak sure cukup ke tak nak guna untuk catat tu.
Tapi still, umi terima aku sebagai anak.
TQ Ummi!

Kalau la aku kira pakai jari berapa banyak pengorbanan umi,
aku rasa terpaksa pinjam jari semua rakyat Malaysia dan pendatang asing kat sini,
jari kaki dan tangan sekali harung,
nak kata betapa banyak ummi bekorban untuk aku.
Seriusli tak terbalas weh walaupn aku berjaya kawen dengan mana-mana sultan *cece berangan* pastu bagi segala benda yang umi nak, pun tak cukup!
TQ Ummi!

Kau kata lah Malek Noor ke, Atromen ke, Hulk ke, Selemun ke, Power Rangers ke, Cat Women ke, ape ape lagi lah
aku dengan konfiden nye kata,
ummi aku la terkuat!
Dapat jaga, bela, didik aku dan adik-adik,
TQ Ummi!

Tak kire lah ummi banyak membebel ke,
ummi banyak lupe letak barang kat mana ke,
ummi selalu marah-marah dulu kadang-kadang baru ummi nak dengar cerita sebenar ke,
ummi kadang-kadang tak setuju dengan opinion kitaorang ke,
dan ape-ape lah lagi,
ummi tetap flawless di mata kitaorang!
TQ ummi for being you!

Tak kira lah ummi asyek ulang je ayat drama ni sampai cair taik telinga kitaorang:
"Seorang mak boleh jaga 5 orang anak, seorang anak tak tentu lagi boleh jaga yang sorang tu"
still, benda ni tak boleh buat endah tak endah sebab itu fakta.
Kasih sayang dan ehsan seorang ibu memang tak boleh nak banding dengan ape sekali pun!

InshaAllah, umi akan tetap jadi umi kitaorang sampai ke syurga!
Kitaorang akan cuba sedaya upaya jaga umi lebih daripada umi jaga kitaorang!

Ya Allah,
kau kasihilah umi ku ini, sebagaimana dia mengasihi ku, malah lebih lagi!
Kau lindungilah dia di dunia mahupun di akhirat sana!
Kau masukkanlah dia dalam golongan orang yang beriman!
Kau ampunilah segala dosanya!
Tolonglah Ya Allah,
aku merayu padamu!
Berilah segala kebaikan padanya Ya Allah,
Kau yang Maha mendengar dan Maha mengabulkan Doa!
Amin Ya Allah!

ALONG LOVES UMMI!!!!!!!!!



Tuesday, April 26, 2011

Dedikasi untuk kamu dan kamu dan kamu.


Salam w.b.t.
Pertama kali, setinggi-tinggi kesyukuran ke hadrat Ilahi,
selawat dan salam ke atas junjungan kita Rasulullah s.a.w.
Eh? Perlu ke se-formal ni?

Ok. Memang tak perlu la kan, tapi dah terformal, biar kan je lah.

Sebenarnya aku nak buat dedikasi khas daripada hati kepada korang-korang yang penah ada dalam hidup aku, sama ada, ada untuk permanent atau temporary sahaja, tak kisah.
Sama ada korang dah TERlupakan aku, atau aku dah TERlupakan korang, tak kisah.

Se-senyap mana aku, se-tak tegur mana aku dengan korang,
se-tak tanya khabar mana aku dengan korang,
se-tak keep in touch mana aku dengan korang,
se-benci mana korang kat aku,
se-malas mana korang nak amek tahu pasal aku,
se-menyampah mana korang nak ada apa-apa r/ship dengan aku,
se-best mana korang rasa lega bila aku dah takde dalam hidup korang,
se-menyesal mana korang kenal aku,
dan se-apa-apa lah yang se-waktu dengan nya.

Aku just nak cakap;

Uhibbukum fillah

"Aku sayang korang semua kerana Allah"

No more no less.

Tade friendship forever,
tade relationship forever,
tade apa-apa ship yang forever pun sebab datang hujan, ribut, petir, sotong gergasi, lanun Somalia ke tengah-tengah belayar seronok-seronok,
karam jugak ship tu.

Tapi kalau kita adakan jugak friendship, relationship,
yang berasaskan kasih sayang kerana Allah,
se-dahsyat mana gelombang ke, tsunami ke,
kalau Allah kata tade apa-apa jadi kat kita,
InshaAllah ship kita akan belayar dengan smooth sampai lah ke destinasi kita yang kita dah rancang.

So,
sekali lagi aku cakap,

Uhibbukum Fillah

"aku sayang korang semua kerana Allah"

Aku minta maaf kalau-kalau aku tak jadi manusia yang baik dalam hidup korang.
Aku minta maaf kalau aku ni sekadar jadi parasit ke,
serangga perosak ke apa,
MINTA MAAF.

Itu aje.
Ini bukan emosi tak tentu pasal.
Ini adalah pengakuan ikhlas yang jarang-jarang aku buat dalam hidup.
Tak suka?
Kalau boleh padam benda ni daripada memori korang lepas baca, buat lah.
Aku berlapang dada je.
:D




P/S: Serius aku cakap, ilham menulis kali ni memang bukan dari aku tapi dari Dia.

Friday, February 25, 2011


Terbang Tinggi -Yasin

Kau perlahan lahan melangkahkan kaki
Cuba mendaki sejauh lelangit yang tinggi
Seperti mereka yang telah merasa
Terbang tinggi apa pengertiannya

Hidupnya bagaikan insan yang asing
Si musafir berkelana di bumi yang lain
Tiada bermegah tidak terlalu lemah
Sebaik perkara yang sederhana

Kau takkan hidup dengan pujian manusia
Atau mati dengan cacian mereka
Pengertian hidup bukanlah apa yang kau sangka

Jangan kesal jangan sesal dengan siapa sebenarnya kita
Dan terbang tinggi di langit yang luas
Terima dirimu seadanya

Jangan caci pada si dia hina
Jangan benci pada yang tak mengertinya
Kasihanilah dia yang tak menghayatinya
Jangan takut kiranya kau berbeza

Perbezaanya kita ilmu dan sikap
Mungkin kelak kau akan mengertinya
Pengertian hidup bukanlah apa yang kau sangka

Jangan sesal jangan kesal
Jangan kesal jangan sesal
Terima dirimu seadanya
Dan terbang tinggi dilangit yang luas


Salam.
Aku susah nak cerna bila orang kata "BE YOURSELF". Sebab apa? Sebab aku rasa people change, so, "yourself" mana yang patut kita "be"?
People change either to good or bad, so, let say if kita berubah jadi orang yang tak berapa nak baik, takkan kita nak "BE YOURSELF"??
Takkan kita tak nak berubah jadi macam orang yang lebih baik daripada kita sebab kita nak "BE YOURSELF"?

Bagi aku, aku percaya, bila mana orang tu kata "BE YOURSELF" kepada diri dia, sebenarnya dia dalam guilty situation yang mana dia tahu banyak benda yang bersimpul dalam hidup dia, banyak benda yang dia rasa tak betul, yang dia kena hurai, dia kena betulkan, tapi dia bukan tak mampu cuma dia tak mahu nak ubah, tak mahu nak baiki. Kenapa aku kata macam tu?

Sebab aku pun pernah lalu fasa yang sama.

Itu sahaja.

Salam. May Allah bless us.